Zeifie

Varför uttrycker kvinnor en önskan om att vilja ha ett överfallslarm, när produkten redan finns på marknaden? Varför äger de inte redan ett? Detta var frågor Michaela Holtz, VD och grundare till Zeifie, ställde sig då hon började träna självförsvar. Hon utgick från sina analyser av de överfallslarm som redan fanns på marknaden och skapade utifrån detta en ny typ av överfallslarm. Resultatet blev Zeifie, en unik app för personsäkerhet.

michaela-rund

VAD ÄR ZEIFIE?

– Zeifie är en plattform där enskilda personer kan hjälpa varandra i utsatta situationer. I nuläget finns en app för personsäkerhet som kan kopplas till en blåtandsknapp. Blåtandsknappen är utformad så att du kan bära den kring halsen, armen eller på klädesplagg. När du trycker på knappen i en utsatt situation aktiveras appen och skickar ett pushmeddelande till de människor som befinner sig i närheten. Snart lanserar vi även vår andra app på plattformen: Zeifie Sea. Det är en app som möjliggör att båtägare kan hjälpa varandra om man hamnar i sjönöd. Den fungerar på samma sätt som personsäkerhetsappen med vissa tillägg. Till exempel är det i denna app möjligt att lägga till ett personligt meddelande där man specificerar vad man behöver hjälp med.

Hur fick du idén?

– Idén tog form när jag började träna självförsvar. Jag pratade med andra kvinnor om säkerhet och de sa att de skulle vilja ha ett överfallslarm. Jag började fundera kring varför de inte hade det eftersom överfallslarm är en produkt som funnits på marknaden länge. När jag insåg att produkterna inte når kunder, började jag analysera dem. Jag hittade 4 fel, och sammantaget kan man säga att produkten är för kvinnor men framtagen av män, vilket inte alltid fungerar. Produkten är framtagen som en tech-produkt och det tilltalar inte kvinnor. Därför skapade jag Zeifie!

shutterstock_223662796

VAD VAR DET SOM LEDDE FRAM TILL ZEifies ETABLERING I VÄRMLAND OCH KARLSTAD?

– Som digitalt bolag finns en poäng att planera för verksamhet och lägga etableringen utanför storstadsgrindarna. När jag träffade Melinda From på Business Värmland kände jag att det fanns fantastiska möjligheter att nå kompetens i form av utvecklare och styrelseledamöter i Värmland. Närheten till Norge har också varit viktig. Business Värmland har varit ett enormt stöd när vi sökt styrelseledamöter eller andra kontakter. Detta är en typ av hjälp som vi aldrig hade fått i Stockholm. Jag försöker övertyga alla jag känner att etablera sig i Värmland!

VILKA VAR FRAMGÅNGSFAKTORERNA VID ZEIFIES ETABLERING?

– Tillgång till kompetens! Värmland är väldigt entreprenöriellt, med både utvecklarkluster och startupkluster. Många framgångsrika entreprenörer finns i Värmland och det finns erfarenhet av att driva och leda bolag. När man har den typen av erfarenhet så finns det även tillgång till den kompetens som startups behöver.

VAD TYCKER DU ÄR VIKTIGT FÖR ATT FRÄMJA ETABLERING I VÄRMLAND?

– Främja etablering av startups, oavsett vart det är, handlar om att bygga upp nätverk och en infrastruktur som fungerar. En struktur där entreprenörer kan komma i kontakt med varandra, lära av varandra, ha tillgång till kapital och erfarenhet. I Värmland finns en väldigt öppen attityd i kontakten med andra entreprenörskollegor. Det är en bra grund för att starta ett större startupkluster. Det finns även stora fördelar i det geografiska läget, Värmland ligger så himla bra till! Med bra kommunikationer till Norge, Göteborg och Stockholm har Värmland ett fantastiskt läge.

Vision och tankar framöver? HUR SER TILLVÄXTPOTENTIALEN UT?

– Vi lanserar som sagt vår andra produkt nu, Zeifie Sea, och räknar med att lansera fler produkter inom kort. Vi jobbar just nu med vårt första större samarbete med en större samarbetspartner och har även ett par andra samarbeten på gång. Efter det tar vi tag i utmaningen att bestämma oss för vilken marknad vi ska ge oss ut på sen. Sverige är inte vår enda marknad eftersom trygghet är ett universellt behov. Vi vet inte vilken marknad det blir än, men vi kommer välja med stor omsorg!